Ingatlan ügyvéd választása Budapesten lehet egyszerű lépés az ingatlan adásvétel menetét illetően, mégis talán az egyik legfontosabb döntés. Ezeket szempontokat érdemes figyelembe venni. Az ingatlanjogász, ingatlanos ügyvéd legyen jártas az adott szakterületen, alapos, és precíz ügyvédet válasszon.Mindig kiemelt figyelmet fordítson Önre és a feladatra. Mi minden ügyfelünket kiemelten kezeljük és teljes információ gyüjtés és tájékozodás utján kötünk és ajánlunk szerződést Önnek. Ingatlanjogász az ingatlan jogban teljeskörűen segít.

Ingatlan adásvételi szerződés

Ingatlan adásvételi szerződés tartalma kiterjed a szerződődében megjelölt felek, az eladó és a vevő egyértelműen beazonosítható megjelölésére, az ingatlan meghatározására, a vételi árra, és a felek  tulajdonátruházási szándékára is. Érvényes szerződéshez elegendő az ingatlant úgy meghatározni, az eladó eladási nyilatkozatában, pontosítva az ingatlantra.

Fontos: ha ajándékozási ingatlanról beszélünk, a szerződést írásban kell létrehozni-foglalni. Tulajdonjog átruházása mellett-felül, a fizikai átadásnak is létre kell jönnie, a birtokbaadásnak, azaz birtokátruházásnak is. Egy ingatlan tulajdonjogát az írásbeli szerződés, és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés együttesen teszi hitelessé.


Mire figyeljünk ingatlan adásvételnél

Érdemes tudni, a jog különbséget tesz ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződések kapcsán az érvényes és az ingatlan-nyilvántartásba be is jegyezhető szerződések között. A felsoroltakban meghatározott adatokat és részleteket az írásbeli szerződés tartalmazza, akkor az már érvényes szerződésnek számíthat. Ez nem elég ahhoz, hogy a tulajdonjogunkat is érvényesítsük az ingatlan-nyilvántartásban, ésez  alapján be is jegyezzék. Ehhez még további formai előírásokat is teljesítenünk kell. Érvényes a szerződésnél, esetleg az valami miatt nem bejegyezhető, akkor a bíróságtól a bejegyzés elrendelését kérhetjük, és az ítélettel bejegyezhető lesz a szerződés.


Szerződések formai előírások ingatlan adásvételhez

Az érvényes és be is jegyezhető adásvételi szerződés fontos feltételei, között szerepel a felek részletes azonosítói adatait, állampolgárságát, lakcímét,  személyi azonosító számát. Cégek esetében, cég nevét, cégjegyzékszámát, székhelyét, a statisztikai azonosítóját, az esetleges eljáró személytis jelölni szűkséges. A tartalomnak az ingatlan kapcsán a településnév az ingatlan helyrajzi számával. A címnek már nem kötelező hogy szerepeljen. Elengedhetetlen  az átruházásra vonatkozó megállapodására a feleknek, és a bejegyzett jogosult (a tulajdonos) bejegyzést engedő – feltétlen és visszavonhatatlan – nyilatkozata. Az okiratben keltezésének helyét és idejét jelölni és tartalmaznia kell. Valamint, az átruházás jogcímét is. A bejegyzésnek közokirat, ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett magánokirat alapján érvényesíthető.

Az ingatlan adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell az energetikai tanúsítvány azonosítóját is, ezt fel kell tüntetni. Természetesen a szerződésnek a felek azonosítható aláírása is elengedhetetlen.

Minden esetben kérjük szakember segítségét már az ingatlan adásvétel folyamat elején, ez minden késöbbi bonyodalom elkerülése érdekében előnyt jelent. Az Ingatlanjogász